info@sleepwise.nu 073-644 6188

Alles begint met een eerste stap

Alles begint met een eerste stap

 You don’t have to see the whole staircase, just take the first step “ 
– Martin Luther King jr.-

Ik heb een haat-liefde verhouding met chocolade. Ik vind het heerlijk en ervaar het echt als een beloning. Aan de andere kant erger ik me, omdat ik er niet vanaf kan blijven. Het is voor mij een interessante (en inmiddels)  jarenlange uitdaging om te leren leven met deze haat – liefdeverhouding.

Eet me

Jaren geleden ging mijn liefde voor chocolade behoorlijk ver. “Straks één blokje chocola? Grapje zeker?! Toe, neem nu maar. Eet me maar lekker op”, leek een stemmetje in mij te roepen.  Voordat ik het wist was alles op en stond ik met een rode blos van gêne op m’n wangen én een lege verpakking Bonbonbloc bij de kassa van de lokale supermarkt. Ik kon zelfs niet wachten tot de drempel van mijn eigen voordeur, zo groot was mijn verlangen naar chocolade. Inmiddels ben ik redelijk tevreden over mijn chocoladeconsumptie.

Verlangen naar slaap

Waarom deel ik dit met jullie? Ik denk dat verlangen naar chocolade veel overeenkomsten heeft met verlangen naar slaap. Je verlangen naar slaap is zo groot, dat het je leven kan beheersen. Je bent er continu mee bezig en stelt van alles in het werk om je doel ‘lekker slapen’ te bereiken. Dat harde werken is niet alleen ontzettend intensief en vermoeiend, helaas ook lang niet altijd effectief. Wat gebeurt er als je het jezelf eens wat gemakkelijker zou maken?

Stap voor stap

Geen chocolade meer eten was en is voor mij echt geen optie. Onmogelijk! De liefde is te sterk ;-).
Meer grip op m’n chocolaconsumptie leek me een beter plan. Ik voelde dat daar wel mogelijkheden lagen die haalbaar waren. En nee, het hoefde van mezelf niet in één keer helemaal goed te gaan. Het idee dat ik het in haalbare stappen mocht doen, gaf me rust en ruimte.

Stap één was om die gênante momenten aan de kassa voortaan te voorkomen. Dus thuis pas aan die heerlijke chocoladereep beginnen. Het was lastig, zeker in het begin. De wens om niet langer die vreemde blik aan de kassa te hoeven verdragen sterkte mij. En ja, het lukte me! Ik voelde me happy, ook al at ik nog veel meer chocolade dan ik wilde. Ik had iets bereikt.

Wat wordt jouw eerste stap?

Elke nacht lekker slapen klinkt natuurlijk fantastisch maar is niet realistisch als je een slechte slaper bent. Durf dat einddoel los te laten, het is te ver weg. Bedenk wat voor jou een haalbare stap is.

Ter inspiratie vind je hieronder mogelijke eerste stappen richting jouw ‘lekker slapen droom’. Welke optie spreekt je het meest aan en voelt haalbaar voor jou? Start met één actiepunt. Dat mag er een zijn uit ’t lijstje hieronder of ééntje die zomaar bij je boven borrelt. Meer hoeft nog niet.

  • Elke dag 30 minuten buitenlucht. In de ochtend helpt je dit om beter te herstellen van een mindere nacht, je wordt wakkerder. En het helpt je om de nacht erna beter te slapen. Hoeveel dagen ga jij nu 30 minuten naar buiten? En hoeveel dagen extra zijn haalbaar voor jou?
  • Elke dag 30 minuten lichaamsbeweging. Hierdoor vergroot je de kans op goede slaap voor de nacht erop. Hoeveel dagen beweeg jij 30 minuten aaneengesloten? Kun je er 1 of 2 dagen meer van maken?
  • Elke avond rond dezelfde tijd naar bed. Als dat een keer niet lukt, dan accepteer je een kortere nacht.
  • Niet langer dan 1 uur extra uitslapen in het weekend.
  • De laatste 2 uur voordat je naar bed gaat, lees je geen mails of berichten meer. Je kijkt bijvoorbeeld lekker even tv, leest een boek, luistert muziek of doet iets anders wat je leuk is, functioneel en niet te veel energie kost.
  • Als je ’s nachts wakker wordt, dan blijf je liggen in bed en zeg je tegen jezelf: “Ik accepteer dat ik nu wakker lig. Ik hoef niets anders te doen dan rustig liggen en rusten.”
  • Overdag niet langer continu actief zijn en van hot naar her hollen. Minimaal 1 keer per dag (later vaker), ga je 10 minuten niets doen. Gewoon zitten en niets doen. Je traint hiermee de ‘uitknop’, die nodig is om te slapen.
  • Als je ergens mee zit, dan krop je het niet op. Anders bouwt spanning zich op in jou waardoor slapen lastig wordt. Bespreek het met iemand die je vertrouwt. Gedeelde smart is halve smart.
  • …….

En nu?

Nu ga je met de gekozen eerste stap aan de slag. Gewoon doen, vanaf nu. Maak ‘t heel concreet. Dat doe je door antwoorden te zoeken op vragen als: Waar wandel je heen buiten? Met wie deel jij je zorgen, en hoe pak je dat aan? Of op welk moment van de dag ga je 10 minuten niets doen? Doe je het elke dag, of is het haalbaarder om met 3 dagen te starten?

Ja hoor, daar zijn ze weer…

Natuurlijk komen er gedachten die tegenstribbelen. Gedachten als: dat houd ik nooit vol, het gaat me niet lukken, of: dat werkt niet bij mij, passeren vast en zeker een keer de revue. Dan sta jij voor de keuze: geloof ik die gedachten en laat ik me erdoor gijzelen? Of zwaai ik ernaar, recht ik mijn rug en laat ik me niet afleiden van mijn pad? Mijn eerste stap naar lekker slapen.

Geniet van het succes

Mijn gevoel van succes toen ik de eerstvolgende keer de Bonbonbloc verpakking dicht liet in de supermarkt was geweldig. Ik nam de tijd om bewust even stil te staan bij die succesbeleving, en de ruimte om dat gevoel te ervaren… ervan te genieten. Het gaf me energie en vertrouwen. Ik voelde dat ik klaar was om stap 2 te zetten.

Ben je al twee dagen een half uur eerder naar bed gegaan zoals je met jezelf had afgesproken? Heb je gisteren 10 minuten niets gedaan, ook al was dat lastig? Geniet van je successen, hoe klein ze misschien ook lijken. En kijk niet verder dan het volgende haalbare stapje.
Een oud Nederlands spreekwoord luidt: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. En zo is het! Die oude spreekwoorden en gezegden zijn zo gek nog niet ;-).

De eerste stap

Alles begint met een eerste stap. Heb je moeite met het bepalen van je eerste stap of vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Bel 073 – 644 61 88 of stuur een mail.

 

Alles begint met een eerste stap | slapeloosheidIrma Leijten
Grondlegger Sleepwise | Senior slaaptrainer & coach
O.a. bekend van het e-book Iedereen kan slapen. Jij dus ook! en de e-training Beter Slapen i.s.m. Psychologie Magazine

Share This:

Onze trainingen

Uitgerust wakker worden?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief met slaapverbetertips van het Sleepwise Dreamteam

Laat je e-mailadres achter en ontvang een gratis e-book!
E-mailadressen worden niet met derde partijen gedeeld.