info@sleepwise.nu 073-644 6188

Druk, druk, druk… hoe kom ik juist nu in slaap?

Druk, druk, druk… hoe kom ik juist nu in slaap?

De zomervakantie zit er weer op. Zowat iedereen komt weer in het dagelijks ritme. Tijd om lekker aan de slag te gaan. Tussen ons gezegd en gezwegen, ik zie eerlijk gezegd een beetje op tegen de periode die voor me ligt. Als ik denk aan al die nog te beantwoorden mails in mijn inbox, de deadlines die ik moet halen, de najaarscompetitie tennis de komende zaterdagen, verjaardagen en over de geplande bijscholingen nog maar te zwijgen…pfff!

Weet je wat het is? Ik vind het allemaal leuk, zinvol en belangrijk. Daar heb ik best goed over nagedacht. Maar het is ook veel. Dit maakt het moeilijk om er naar uit te kijken en ervan te kunnen genieten. En is dat niet juist de bedoeling? Je tijd waardevol besteden zodat je ’s avonds met een goed gevoel kunt terugkijken op de dag, om daarna moe maar voldaan je bed in te stappen en moeiteloos in slaap te vallen?

Echt lastig

Nou, bij mij lukt dat nu duidelijk even niet. Het is echt lastig. Erg toch? En dat als ervaren slaapcoach.
Stress, onrust en ja, ook een beetje schaamte… allemaal emoties die ik nu ervaar. Deze emoties worden versterkt door gedachten die nu in mijn hoofd rondspoken. Negatieve gedachten zoals: Hoe? Hoe krijg ik het ooit af? Kan ik dit wel? Waarom heb ik hier ja op gezegd?
Niets menselijks is mij vreemd. Ze zijn er gewoon, die emoties en gedachten. Erger nog, ze houden me bezig. Én ze houden me van mijn werk!

Leer verdragen wat er is

Hoe kan ik me nu zo laten meeslepen? Dit wil ik niet!  Ik wil mijn aandacht richten op mijn werk en niet langer opgeslokt worden door emoties en gedachten. Zéker nu het drukker wordt. Dus besteed ik heel bewust mijn kostbare tijd aan het stilstaan bij mijn emoties. Want ik weet dat als ik deze emoties en gedachten durf te verdragen, er ruimte komt. Ze krijgen een plek. Pas dan ben ik in staat om mijn aandacht bewust ergens anders op te richten.

Oefen NU mee

Herken jij ook onrust en drukte? Doe dan mee met deze oefening, duurt maar 2 à 3 minuten.

Ga rustig zitten, kijk naar beneden of doe je ogen dicht en richt je aandacht op jezelf.
Wat gaat er nu door je heen? Sta hier bewust even bij stil……… (bij mij: onrust, angst, frustratie)
Waar in je lichaam voel je dit? ……… (bij mij is dat mijn buik, die plek in mijn lichaam valt me nu op)
Blijft heel bewust met je aandacht bij die plek en dat gevoel ……… (ik merk op dat ik liever weg wil van dit gevoel, maar doe dat heel bewust niet, ook  al voelt dat onprettig)
Adem heel bewust de lucht die je inademt naar die plek in je lichaam ……… (ik merk op dat dat lastig is, er lijkt niet zoveel ruimte)
En adem dan heel bewust de lucht weer naar buiten, uit je lichaam ……… (ik merk dat ik dieper uitadem dan ik normaal doe)
Herhaal dit nog 3 keer heel bewust ……… (ik merk dat er meer ruimte ontstaat in mijn buik)

Hoe voel jij je nu?

Ik merk dat ik rustiger ben geworden. Beter in staat om te kiezen met welke taak ik wil beginnen vandaag. Deze blog schrijven! En zowaar, er komt wat op papier. Ik kan zo meteen een vink zetten achter deze taak. Daar ga ik ook bewust even van genieten.

En elke keer als ik vandaag weer onrustig word, herhaal ik deze oefening. Het helpt me de onrust te verdragen en bewust te kiezen hoe ik verder ga in deze drukke periode. Klus voor klus. Zodat ik aan het einde van vandaag moe en tevreden terug kan kijken. Dat is niet alleen fijn maar ook de beste voorwaarde voor slaap.

Hulp nodig?

Merk je dat je moeite hebt met deze oefening? Wil jij ontdekken wat jou kan helpen om meer structuur en rust in je drukke dagen te krijgen? En daardoor betere voorwaarden voor slaap te creëren?
Laat weten waar je mee stoeit. Ik help je graag ‘ont’-wikkelen. Bel 073 – 644 61 88 of stuur een mail.

Druk, druk, druk... hoe kom ik juist nu in slaap? | slapeloosheidIrma Leijten

Grondlegger Sleepwise | Senior slaaptrainer & coach
O.a. bekend van de e-training Beter Slapen i.s.m. Psychologie Magazine

Share This:

Onze trainingen

Uitgerust wakker worden?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief met slaapverbetertips van het Sleepwise Dreamteam

Laat je e-mailadres achter en ontvang een gratis e-book!
E-mailadressen worden niet met derde partijen gedeeld.