info@sleepwise.nu 073-644 6188

Het is maar een fase…

slapeloze nachten kinderen

Het is maar een fase…

Voor alle ouders onder ons komt het zinnetje ‘het is een fase’ vast en zeker bekend voor. Voor mij werkt het als een mantra die ik regelmatig opzeg wanneer we er weer middenin zitten. ‘Het is een fase – het is een fase – het is een fase….’ Dit geeft mij hoop dat het ook weer overwaait.

Slapen is stom

Op dit moment zitten we in de ‘ik-wil-niet-slapen fase’. Onze dochter van bijna drie ging altijd zonder problemen naar bed. Ze werd wel eens wakker in de nacht, pakte dan een knuffel, speelde daar wat mee en viel vanzelf weer in slaap. Mijn eigen nachtrust was heerlijk met nachten van 8 uur. Maar sinds een maand of twee is de hel los gebarsten bij ons thuis. Van de een op de andere dag besloot ze dat slapen niet meer nodig is en trekt alle registers open wanneer ze naar bed moet. Aangezien ze prima kan praten, vertelt ze graag hoe ze over slapen denkt. Slapen is stom, niet nodig en bij mama is het veel gezelliger. Allemaal gedachten die door haar hoofd spoken wanneer ze wakker wordt. Rond een uur of een ’s nachts… Met als gevolg hard geschreeuw en gehuil. En dit kan ze zeker een uur of twee volhouden! Haar eigen herhalende gedachten houden haar wakker.

Vechten tegen je gedachten

De eerste week was nog te doen voor mij. Maar de tweede week raakte ik flink gefrustreerd. Wanneer ze weer begon te spoken in de nacht, kwamen er bij mij gedachten op die irritatie en frustratie losmaakten. Dit had als gevolg dat het steeds vaker voorkwam dat mijn dochter alweer lang en breed lag te slapen, maar ik klaar wakker was. En die gedachten bleven maar terug komen. Wat kan ik eraan doen om hier vanaf te komen? Waar komt dit ineens vandaan? Pff… ik moet nú slapen, want ik heb nog maar drie uur voordat de wekker gaat. Morgen zal ik wel weer doodop zijn en me moeilijk kunnen concentreren! Ik accepteerde de situatie totaal niet. Dat zorgde ervoor dat ik steeds verder van slaap afdreef. Mijn man daarentegen, sliep de eerste weken prima door. Hij had het vertrouwen dat het wel over zou waaien en maakte zich er niet druk om.

Accepteren in plaats van strijden = weer slapen

Na anderhalve maand zeer gebrekkige nachten (lees: 3-4 slaap per nacht) heeft er een verandering plaats gevonden. Ik heb besloten dat het ‘maar een fase is’ en wel weer overgaat. Elke keer als ik in de nacht eruit ga, parkeer ik alle gedachten die ik over de situatie heb en zeg ik mijn mantra: het is een fase – het is een fase. Daarnaast voed ik de gedachten en gedrag van mijn dochter niet meer en geef haar geen aandacht in de nacht als ik haar weer in bed leg. Als ik weer mijn eigen bed in kruip, voel ik bewust de warmte van het dekbed en let op mijn ademhaling. Ik stop met vechten tegen alle gedachten en focus mijn aandacht op andere zaken. Ik voel de dag erna de vermoeidheid van de gebroken nacht, maar ik vertrouw er nu op dat het een fase is en echt wel weer overgaat. En natuurlijk ben ik maar een mens en lukt dit de ene nacht beter dan de andere nacht. Maar ik merk wel degelijk het verschil tussen vechten tegen de situatie of accepteren. En in dit geval werkt accepteren een stuk beter! Uiteindelijk is deze slapeloosheid van mij maar een fase!

Brenda Sambo

Share This:

Onze trainingen

Uitgerust wakker worden?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief met slaapverbetertips van het Sleepwise Dreamteam

Laat je e-mailadres achter en ontvang een gratis e-book!
E-mailadressen worden niet met derde partijen gedeeld.